Radio actueel

 

De Nachtgast

Christa Anbeek
Uitzenddatum: Woensdag 28-1-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)ChristaAnbeek3001.jpg Remonstrants theoloog en filosoof Christa Anbeek is hoofddocent aan de Universiteit voor Humanistiek en bijzonder hoogleraar bij het Remonstrants seminarie. Zij was jarenlang zenstudent bij Mimi Maréchal en woonde geruime tijd in het boeddhistisch centrum De Tiltenberg. Op jonge leeftijd verloor Christa Anbeek haar ouders en haar broer. Als jaren later ook haar partner plotseling overlijdt begint ze haar zoektocht naar de diepere zin van leven en dood. Ze zoekt o.m. in het boek Over de dood van de Dalai Lama, in Eindeloos Bewustzijn van Pim van Lommel, waar ze zo haar kritische kanttekeningen bij heeft en vindt vooral veel herkenning in de literatuur van Anna Enquist en Patricia de Martelaere. Die zoektocht leidde tot haar zeer inspirerende boek Overlevingskunst.


Bergvandeziel300 In 2013 verscheen De berg van de ziel, dat ze samen schreef met Ada de Jong, die tijdens een bergtocht haar man en drie kinderen verloor.

In haar meest recente boek Aan de heidenen overgeleverd pleit ze voor een theologie die de ervaring van onze kwetsbaarheid centraal stelt.

Marlous Lazal praat met Christa Anbeek over de bijzondere relatie met haar zenlerares Mimi Maréchal, het ‘verwonderd besef’ in de Remonstrantse geloofsbelijdenis en de kracht van kwetsbaarheid.

Bonus

Luister hier naar een langere versie van het gesprek met Christa Anbeek.