Radio actueel

 

De Nachtgast

Jos de Blok
Uitzenddatum: Woensdag 13-5-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)Buurtzorg300.jpg Sarah Marijnissen gaat in gesprek met Jos de Blok. Over hem wordt gezegd dat hij de zorg, in zijn geval de thuiszorg, weer teruggeeft aan de wijkverpleegkundigen en de hulpvrager opnieuw centraal stelt. De directeur van thuiszorgorganisatie Buurtzorg ontwikkelde een model waarin geen managers en planners functioneren: het team regelt alles zelf. De formule groeit snel en uit onderzoek blijkt: op de lange termijn is Buurtzorg goedkoper.Van 1981 tot 2007 werkte Jos de Blok in de thuiszorg in allerlei functies. Aanvankelijk als verpleegkundige, maar later ook als manager in verschillende organisaties. Uiteindelijk kon hij niet meer tegen de bureaucratie en het primaat van winst en administratie boven de directe zorg. Samen met zijn vrouw, die ook in het vak van verpleegkundige zat, en een groepje verpleegkundigen die ook directe zorg voorop wilde stellen en al het management aan de kant zetten, begonnen zij in 2007 Buurtzorg.


Nu, 8 jaar later, is Buurtzorg Nederland marktleider in de thuiszorg met 9000 werknemers en een omzet van 280 miljoen euro. De verpleegkundigen en ziekenverzorgers werken in kleine teams van maximaal 12 mensen. Er is geen planner of manager. ‘Hoe minder je organiseert hoe beter’ is zijn motto. De thuiszorgwerkers doen alles zelf met behulp van een computerprogramma en ondersteuning van sociale media. En ze zijn 24 uur per dag beschikbaar. Jos de Blok en zijn vrouw zijn directeur en er zijn drie vaste medewerkers die de salarissen uitbetalen. Dat is alles aan organisatie.


De Blok werd uitgeroepen tot beste werkgever van Nederland en tot beste bestuurder van Nederland. Deze zomer start een pilot in de zorg in Japan. China was al op bezoek in Almelo, waar het hoofdkantoor is.
Waar komt zijn grote drive en overtuiging vandaan? Hoe ervaart Jos de Blok het succes van zijn visie? En wat vindt De Blok van de uitspraak van staatssecretaris Van Rijn dat de decentralisatie van de zorg beheerst en gecontroleerd verloopt?