Radio actueel

 

De Nachtgast

Ton Lathouwers
Uitzenddatum: Woensdag 26-8-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)1TonLathouwersLL300.jpg Ton Lathouwers (1932) is één van de meest liberale zenleraren in het Nederlandse taalgebied. Hij studeerde wis- en natuurkunde, en Slavische talen en letterkunde. Hij was als hoogleraar Russische letterkunde werkzaam aan de Universiteit van Leuven. In 1987 kreeg hij transmissie van de Chinese Ch’anmeester Teh Cheng. Hij geeft leiding aan de Maha Karuna (Groot Mededogen) Ch’an sangha, die jaarlijks diverse retraites organiseert.


Kort na zijn benoeming tot hoogleraar in 1968 begaf hij zich op de zenweg. Hij bereisde onder andere Japan, Thailand, Birma en ook Indonesië. Daar legde hij zich toe op de studie van het Chinese zenboeddhisme (Ch'an).
Lathouwers  schreef diverse boeken zoals Meer dan een mens kan doen en Kloppen waar geen poort is. Onlangs verscheen zijn nieuwste boek Zij is altijd soms, over vrouwelijke gestalten van compassie.


Binnen het Chinese zenboeddhisme heeft de figuur van Guanyin, de boddhisatva van het mededogen, een zeer prominente plaats. Voor Ton Lathouwers is zij een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. In Zij is altijd soms onderzoekt hij ook vrouwelijke religieuze figuren in andere religies, zoals Sjechina in de Joodse mystiek en Sophia in de Russisch orthodoxe kerk, en laat hij zich inspireren door de literatuur van onder meer Fjodor Dostojevski en Marguerite Yourcenar.


Ton Lathouwers spreekt met Marlous Lazal over vragen als waarom hij de grote noodzaak voelde dit boek te schrijven en wat het belang is van meer aandacht voor het vrouwelijke aspect binnen religies.