Radio actueel

 

De Nachtgast

Tjitske Jansen
Uitzenddatum: Woensdag 29-7-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(4)Tjitske_Jansen_300.jpg Dichteres Tjitske Jansen (1971) studeerde af als theaterdocent. Ze las haar werk in binnen- en buitenland voor op radio, tv, festivals, scholen en universiteiten, maar ook in huiskamers, bejaardentehuizen, gevangenissen en psychiatrische inrichtingen.
Met haar eerste dichtbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen uit 2003 maakte ze een verpletterende indruk en werd daarmee metee een van de best verkopende dichters van Nederland.

VoorAltijd300In haar debuutbundel keek ze met de ogen van een kind naar haar ervaringen in heden en verleden. In Koerikoeloem, bekroond met de Anna Bijns Prijs, beschreef ze haar persoonlijke geschiedenis in sprookjesachtige observaties. Ook haar nieuwe boek, Voor altijd voor het laatst, heeft een persoonlijke inslag maar voor het eerst drukt Tjitske Jansen zich uit in proza. Met scherpe blik en een ontluisterend oog voor detail schetst ze een jeugd waarin grote keuzes gemaakt moeten worden. Ze schrijft ook over haar intense verblijf in het boeddhistische klooster Samye Ling in Schotland en haar contact met de Tibetaanse leraar Akong Rinpoche.

Marlous Lazal spreekt met Tjitske Jansen onder meer over haar jeugd in het gereformeerde Barneveld, schaamteloosheid, psychiaters en dominees en de vraag of vroeg opstaan in een boeddhistisch klooster nu meer of minder lijden veroorzaakt.