Radio actueel

 

De Nachtgast

Sabrina Starke
Uitzenddatum: Woensdag 25-11-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)SabrinaStarke300.jpg Soulzangeres Sabrina Starke (Paramaribo, 1979) presenteert op dit moment overal in het land tijdens haar Dreamers Tour vele liedjes uit haar onlangs uitgekomen 5e CD Sabrina Starke, die zij samen met drummer Salle de Jonge produceerde en in samenwerking met ZIP Records uitbracht. De CD is volgens Sabrina zelf haar meest persoonlijke album.

One day we can see the gift in pain


In de arrangementen is de muziek eenvoudig en ondersteunend voor haar stem en songteksten. De gevoelige, moedige en krachtige songs worden mede gedragen door 36 zwarte vrouwen op de cover die haar -zelf in hun midden aanwezig- inspireren: een totaalbeeld van zelfbewuste zwarte vrouwen die zij in haar jeugd niet kende. De kleine Sabrina Starke was verslingerd aan de Bill Cosby Show en Oprah Winfrey. Nu Starke - naar eigen zeggen - haar eigen zwarte identiteit meer heeft ontwikkeld, kan ze haar zielsverwanten en rolmodellen dichterbij vinden.

Sabrina was zes maanden toen zij met haar ouders naar Nederland kwam, naar Rotterdam. Later werkte ze jarenlang als jongerenwerker. Parallel hieraan sloot zij zich, toen ze 16 was, aan bij een R&B-band als deel van het achtergrondkoortje. Bovendien ontdekte ze de gitaar en ging liedjes schrijven. Het was het begin van haar muzikale reis en het reflecteren op haar eigen leven. Sabrina bezingt ook de dieptepunten op die reis, op zoek naar wie zij was en kon zijn, met de gitaar en haar leven als inspiratiebron voor haar songs. "Het lied Save me reisde een jaar lang van ‘niet weten’ met me mee."

In de videoclip van Next Man verbreedt en verdiept zij in beeld op speelse maar indringende manier haar sociale verbondenheid, en laat ze zien hoe maf vooroordelen zijn. De songtekst nodigt uit om je individualiteit te ontplooien en maakt duidelijk dat we allemaal hetzelfde zijn als de 'next man'; dat we allemaal hetzelfde nastreven, ieder op eigen wijze, als individu.Sabrina Starke tourt op dit moment niet alleen met haar band met de Dreamers Tour, maar ook met Nina Simone (A)live, het unieke theaterconcert rond de muziek en de ontembare geest van deze jazzlegende. Het stuk is geïnspireerd op Nina Simone’s beroemde come-back concert in 1976. Zeven performers, onder wie dus Sabrina Starke, stellen zich voor als Nina Simone en vertellen, spelen en zingen delen uit het verhaal van een van de meest markante singer-songwriters in de muziekgeschiedenis.

Hier is een korte video te zien over de photo shoot met alle zwarte vrouwen op de cover van het album Sabrina Starke.