Radio actueel

 

De Nachtgast

Paula de Wijs-Koolkin
Uitzenddatum: Woensdag 24-6-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)PaulaDeWys3001.jpg Onze laatste Nachtgast voor het zomerreces is de van oorsprong Amerikaanse Paula de Wijs-Koolkin. In de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam zij in contact met de dalai lama, een verbinding die steeds inniger werd.


Paula Koolkin was 22 toen ze, vanuit haar hippieleven in San Francisco op doorreis naar Afghanistan, in Amsterdam haar toekomstige man Matti de Wijs ontmoette. Met hem reisde ze later naar Nepal, waar Paula haar eerste meditatiebijeenkomst meemaakte in het klooster Kopan dat onder leiding van de Tibetaans-boeddhistische leraren lama Thubten Yeshe en lama Zopa Rinpoche stond. Een hele belevenis! Die zomer van 1972 in Nepal maakte haar leven de omslag van een avontuurlijk hippiebestaan naar een leven in dienst van het toegankelijk maken van het Tibetaans boeddhisme in het Westen en toewijding aan anderen.

Paula de Wijs is tegenwoordig directeur van het boeddhistisch centrum Maitreya in Amsterdam en bestuurslid van de internationale boeddhistische organisatie FPMT (Foundation for Preservation of Mahayana Teachings). Wij kennen haar vooral als begeleider van de dalai lama, een betrokkenheid die al dateert van zijn eerste bezoek aan Amsterdam in 1973. Sinds 1986 is zij lid van de stichting die de bezoeken van de dalai lama organiseert en sinds 2003 voorzitter daarvan.

Op 6 juli viert de dalai lama zijn 80e verjaardag. Reden genoeg voor Sarah Marijnissen om met Paula de Wijs terug te blikken op haar rijke leven tot nu toe.
Ook zal het boek De kracht van het goede ter sprake komen: de toekomstvisie van de dalai lama, opgetekend door Daniel Goleman.