Radio actueel

 

De Nachtgast

Natascha van Weezel
Uitzenddatum: Woensdag 16-9-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)NataschavanWeezel300.jpg Let op: Radio 5 is niet meer te beluisteren via de AM (middengolf). Lees hier hoe je wel live kan luisteren

Schrijver en filmmaker Natascha van Weezel (1986) is dochter en enig kind van het journalistenechtpaar Max van Weezel en Anet Bleich, en kleinkind van vier joodse grootouders die de oorlog overleefden. De afgelopen jaren stelde zij zich de vraag: kun je spreken van een 'derde generatie', kleinkinderen van de holocaust? Over dit onderzoek maakte zij de TV-documentaire Elke dag 4 mei en haar onlangs verschenen boek over hetzelfde onderwerp noemde ze kortweg De Derde Generatie (Balans, 2015).

Iedere puber kent onzekerheid, zo ook Natascha. Maar in haar zoeken voelde zij zich anders en ze vroeg zich af of kleinkinderen van de Holocaust speciale, eigen kenmerken hebben, misschien zelfs problemen. Leeft voor hen, geïnfecteerd door angsten en herinneringen van hun ouders en grootouders, de oorlog nog steeds? Is dat anders voor haar vriendinnen in Nederland, en voor de jong volwassen derde generatie personen die ze in Amerika spreekt? En hoe speelt oorlog bij vrienden en familie in Israël, die nog dagelijks paraat moeten zijn om de schuilkelder in te gaan? Op eenvoudige, directe en openhartige manier gaat zij de gesprekken aan en doet ons verslag in film en boek. Haar levenshouding is open en mild, uitnodigend tot dialoog.

Maar om zover te komen moest Natascha eerst het monster en tegelijk haar vriend Anorexia de deur uit zetten. Een gevecht van zes jaar waar ze in haar uitgegeven anorexiadagboek Magere jaren (Archipel, 2007) aangrijpend verslag van doet. Zelf heeft ze zo haar gedachten waarom de verleiding af te willen vallen zo dwingend en destructief was. Haar vader en moeder gingen met haar deze pijnlijke weg door steun, inspiratie en wijze woorden.

Over al deze zaken praat Natascha van Weezel met Sarah Marijnissen.