Radio actueel

 

De Nachtgast

Filmmaker Morgan Knibbe
Uitzenddatum: Woensdag 3-6-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

MorganKnibbe300.jpg Sarah Marijnissen praat met de jonge cineast Morgan Knibbe (25), maker van de hartverscheurende documentaire Those who feel the fire burning, ‘Zij die het vuur voelen branden'. De film geeft inkijkjes in het leven van vluchtelingen die aan wal gekomen zijn van het beloofde land - Europa -, gefilmd vanuit het perspectief van een geest, een verdronken schipbreukeling, die ronddwaalt op zoek naar zijn verloren geliefden. Hij komt in allerlei situaties terecht, ontmoet allerlei mensen. Hij observeert, maar kan zich niet in situaties mengen. 


Dat Morgan Knibbe een film over vluchtelingen moest maken stond voor hem al langer vast omdat "het vluchtelingenverhaal het beste het totale gebrek aan balans tussen onze rijke westerse wereld en de rest van de planeet weergeeft. Heel veel problemen komen erin samen en de oorzaken hiervan liggen vaak in wat wij hier in het Westen doen."
Al op de Filmacademie filmde hij in de Griekse havenstad Patras, maar de school vond zijn gedraaide materiaal niet geschikt om op af te studeren. Voor de film A Twist in the Fabric of Space waarmee hij zijn studie afrondde, kreeg hij een Wildcard van het Filmfonds. Daarmee kon hij aan de slag.

In Griekenland en op Lampedusa - waar hij eerder de korte prijswinnende film Shipwreck maakte in opdracht van De Correspondent - vertelden veel schipbreukelingen hem dat ze zich als spoken voelden: geesten in het vagevuur, komend vanuit de hel en op weg naar het paradijs. Maar tijdens die reis zijn ze ergens vast komen te zitten waar niemand ze kent, niemand iets voor ze doet, op zoek naar familie en het verkennen van het nieuwe land. Morgan draaide de film zelf, vanuit een verbondenheid met de mensen in de film, dichtbij, heel dichtbij, vanuit hun beleving van de situatie. De gelijkwaardigheid en vertrouwensband tussen maker en gefilmde personen legt een diep menselijke dimensie bloot, die zo vaak bij de ‘oplossingen’ voor het ‘vluchtelingenprobleem’ wordt vergeten.

Lees hier het belangwekkende artikel in De Correspondent dat in de uitzending ter sprake komt.