Radio actueel

 

De Nachtgast

Matthijs Schouten
Uitzenddatum: Woensdag 21-10-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)MatthijsSchouten300.jpg Matthijs Schouten (1952) studeerde biologie, Keltische taal- en letterkunde, vergelijkende godsdienstwetenschappen en oosterse filosofie. Sinds 1992 is hij verbonden aan Staatsbosbeheer. Bovendien is hij bijzonder hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (Ierland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie en Filosofie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Sinds zijn studietijd heeft hij zich verdiept in de rol die natuur speelt in het menselijk denken en hij publiceerde hierover onder meer het boek Spiegel van de natuur; het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief.

Daarnaast is hij boeddhistisch leraar in de theravada-traditie van de Birmese Sayagyi U Ba Khin. Hij leidt regelmatig retraites in Nederland en studeert zelf bij zijn inmiddels 90-jarige lerares Mother Sayamagyi in het International Meditation Center in Engeland.

Hij maakt deel uit van Het NatuurCollege, dat werd opgericht door Prinses Irene van Lippe-Biesterfeld en schreef samen met haar het boek Leven in verbinding, over de relatie tussen mens en natuur. 

Matthijs Schouten is lid van het comité van aanbeveling van de Dag van de stilte die aanstaande zondag 25 oktober weer plaatsvindt. Voor de verschillende stilte-activiteiten is hier een agenda per provincie te vinden.

Wat heeft stilte ons te zeggen? En is er in Nederland nog echte stilte te vinden? Deze en andere vragen krijgt Matthijs Schouten voorgelegd door Marlous Lazal.

Bekijk hier de film Ode aan de Stilte: