Radio actueel

 

De Nachtgast

Marjolijn van Heemstra
Uitzenddatum: Woensdag 9-9-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)MarjolijnvanHeemstraKS300.jpg Let op: Radio 5 is niet meer te beluisteren via de AM (middengolf). Lees hier hoe je wel live kan luisteren

Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen, schreef een roman De laatste Aedema en twee dichtbundels, Als Mozes had doorgevraagd en Meer hoef dan voet. Daarnaast is ze columnist voor dagblad Trouw en vooral theatermaker, op dit moment verbonden aan het Ro Theater.
Foto: Kick Smeets

Twee jaar geleden benaderde de Rotterdamse priester Remy Jacobs theatermaker haar met de vraag of ze er wat in zag samen een voorstelling te maken over het misbruik binnen de kerk. Jacobs, zelf ooit slachtoffer van dat misbruik, wil het zwijgen doorbreken en de geloofsgemeenschap en vooral de paus oproepen tot meer openheid en minder hypocrisie. Dat leidde tot de nieuwste voorstelling van Marjolijn van Heemstra, Als ik de liefde niet heb, die net in reprise is gegaan bij het RO Theater.
Samen verdiepten Jacobs en Van Heemstra zich in de materie en kwamen uit bij een persoonlijk verhaal over liefde en de afwezigheid daarvan, over machtsmisbruik binnen systemen en de vraag hoe een kwetsbaar individu zich staande houdt tegenover grote structuren.

Marlous Lazal praat met Marjolijn van Heemstra over haar voorstelling, haar verhouding met de kerk en religie en haar ervaringen met een intensieve vipassana-retraite, waarover zij schreef in haar laatste poëziebundel Meer hoef dan voet, die de NRC de uitspraak ontlokte 'Meer hoef dan voet behoort zonder meer tot het allerbeste van de poëzieproductie van de afgelopen jaren.'


Trailer Als ik de liefde niet heb | Ro Theater from Ro Theater on Vimeo.