Radio actueel

 

De Nachtgast

Lotta Blokker
Uitzenddatum: Woensdag 8-7-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(4)LottaBlokker300.jpg Op haar 19e vertrok Lotta Blokker naar Florence om zich daar aan de Academy of Art aan beeldhouwen te wijden. Nog voor haar afstuderen gaf ze er ook les. Maar na ruim 6 jaar verliet ze deze veilige haven en ging weer terug naar Amsterdam, waar ze geniet van de rust en de stilte van een eigen atelier.

Eind vorig jaar was de markante nieuwbouw van museum De Fundatie in Zwolle het perfecte podium voor de eerste overzichtstentoonstelling van grote, bronzen mensfiguren van Lotta Blokker, met onder meer de beeldengroep 'Het Uur van de Wolf'. Die verbeeldt mensen op hun kwetsbaarste moment, ‘s nachts als ze wakker liggen en op zichzelf zijn aangewezen. Een intieme confrontatie met onszelf, noemt Lotta Blokker het. Ze praat met Sarah Marijnissen.

Tot 1 november is ‘Het Uur van de Wolf’ nog te zien in Duitsland, in het Käthe-Kollwitz-Museum Berlin, vernoemd naar een van Lotta's grote voorbeelden.

Bonus

Luister hier naar een langere versie van het gesprek met Lotta Blokker.Dit zijn de beelden die in de uitzending ter sprake komen:

LBSecret

Secret
Silhouette III
Pas de deux
Piëta II
ItLottaKar