Radio actueel

 

De Nachtgast

Jotika Hermsen
Uitzenddatum: Woensdag 18-11-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)JotikaHermsen300.jpg Jotika Hermsen (1932) is een van de weinige vrouwelijke boeddhistische leermeesters in Nederland. Ze was 24 jaar lang non, werd actief in de feministische beweging en legde na haar uittreden uit de katholieke kerk haar geloften af in het Theravada-boeddhisme.

Haar actieve welzijnswerk binnen het feminisme en de Gnostic Gospels hadden grote invloed op haar pad. Toch bleef ze verlangen naar meer contemplatieve beoefening. Haar ontmoeting met de Thaise monnik Mettavihari was dan ook een belangrijk keerpunt in haar leven en tot 2010 gaf zij leiding aan Sangha Metta in Amsterdam. In mei van dit jaar kwam aan het licht dat de in 2007 overleden Mettavihari in de jaren '70 en '80 seksueel ontoelaatbaar gedrag vertoonde met jong volwassen mannen. Voor Jotika Hermsen is dit schokkende nieuws nog steeds zeer pijnlijk en ze keurt het grensoverschrijdende gedrag van haar leraar dan ook ten stelligste af. Dit heeft binnen Sangha Metta geleid tot aanscherping van de ethische regels, en daarbuiten tot een landelijk meldpunt voor slachtoffers.

In 2005 ontving ze de ‘Outstanding Woman in Buddhism Award’ van de Verenigde Naties, vanwege haar jarenlange inzet voor de verspreiding van de leer van de Boeddha. Inmiddels is ze 83 en begeleidt ze nog steeds vipasanaretraites en studenten, voor wie zij de ultieme belichaming is van metta oftewel liefdevolle vriendelijkheid.
Voor de BOS maakte Jotika Hermsen meer dan 100 radiocolumns, waarvan een selectie is gebundeld in het boek Botox of Boeddha, dat is verschenen bij uitgeverij Asoka.
Speciaal voor het afscheid van de BOS in december 2015 maakte ze nog één radiocolumn, die in De Nachtgast van 30 december zal worden uitgezonden.

Marlous Lazal blikt met Jotika Hermsen terug op haar veelbewogen leven en vraagt op welke manier boeddhistische beoefening haar helpt bij het omgaan met onrecht, ouderdom en sterven.

Kijk ook naar

De documentaire Jotika - Getrouwd met God, één met Boeddha, die Babeth Vanloo in 2012 over haar maakte, ter ere van haar tachtigste verjaardag.