Radio actueel

 

De Nachtgast

Han de Wit
Uitzenddatum: Woensdag 16-12-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)HanDeWit300.jpg Han de Wit is godsdienstpsycholoog en boeddhistisch leraar in de Shambalaschool van Chögyam Trungpa. Hij richtte in 1977 in Amsterdam het eerste Shambhalacentrum (toen: Dharmadathu) van Europa op. Na het overlijden van Trungpa Rinpoche in 1987 werd hij leerling van diens zoon en opvolger, Sakyong Mipham Rinpoche. Van de Sakyong ontving hij later de wijding tot 'acharaya' of leraar.  Naast het geven van dharma-onderricht in de meditatiecentra van Shambhala International is hij ook elders een veelgevraagd spreker over de dharma (leer), haar beoefening en haar relatie tot onze westerse cultuur en maatschappij. Als wetenschapper verwierf Han de Wit internationale bekendheid met zijn onderzoek naar de psychologische inzichten die in spirituele tradities te vinden zijn. Zijn onderzoek bracht hem in nauw contact met de dialoog tussen westerse en niet-westerse psychologie en met de interreligieuze dialoog. De Wit is auteur van o.m. De verborgen bloei: over de psychologische achtergronden van spiritualiteit, De lotus en de roos: Boeddhisme in dialoog met psychologie, godsdienst en ethiek en Het open veld van de ervaring. Zijn laatste boek, Wijsheid in Emotie, kwam uit in 2013. Alle verschenen bij uitgeverij Ten Have.

Han de Wit is een groot pleitbezorger van maatschappelijk boeddhisme of de ‘verlichte samenleving’ zoals die binnen Shambala wordt uitgedragen. De fundamentele goedheid van de mens staat daarin centraal. Kunnen we die fundamentele goedheid ook terugvinden in terroristen die nietsontziende aanslagen plegen? En op welke manier ondersteunt de boeddhistische beoefening in tijden van angst en ingrijpende gebeurtenisssen?

In een eerdere uitzending van BOS Radio sprak Marlous Lazal over dit thema met de voorzitter van Shambala International, Richard Reoch. Hij leidde o.m. de vredesonderhandelingen tussen het leger van Sri Lanka en de terroristische Tamil Tijgers. Die uitzending is hier nog terug te luisteren.