Radio actueel

 

De Nachtgast

Godsdienstfilosoof Annewieke Vroom
Uitzenddatum: Woensdag 12-8-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)1radio_Annewieke_Vroom300.jpg Godsdienstfilosoof Annewieke Vroom is verbonden aan de theologische faculteit van de VU in Amsterdam en doceert Dialoog en Conflictbeheersing. Ze promoveerde eind vorig jaar op de dialoog tussen zen en christendom met een proefschrift onder de titel 'God of leegte?' en werd door haar studenten al twee keer uitgeroepen tot beste docent van het jaar. Onlangs sprak ze op het VU symposium Religie doet ertoe!.


Daarnaast was ze columniste voor het BOS-radioprogramma Hemelsbreed en kwam ze ooit vanuit een christelijke achtergrond tot zen omdat ze daarin de ultieme beoefening vond om naastenliefde te bedrijven. Na haar afstuderen vertrok ze naar Japan om enige tijd intensief zen te beoefenen en kwam ze in aanraking met het gedachtegoed van de Japanse leraar Masao Abe, wiens dialogen met christelijke denkers uiteindelijk de basis vormde voor haar proefschift, dat zij op dit moment verder uitwerkt tot een boek.

Ze maakt deel uit van het liturgisch team van de Amsterdamse Dominicusgemeente en geeft regelmatig lezingen en voordrachten, onder meer voor Filosofie Oost-West. Met Marlous Lazal praat ze over de existentiële vraagstukken die de hedendaagse mens bezighouden.