Radio actueel

 

De Nachtgast

Frans Weisz
Uitzenddatum: Woensdag 11-11-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)FransWeisz3002.jpg Filmmaker en schrijver Frans Weisz (Amsterdam, 1938) was de eerste student die zich in 1958 aanmeldde bij de toenmalige filmacademie in Amsterdam. Hij wilde eigenlijk acteur worden, net als zijn vader Géza in Berlijn voor de Tweede Wereldoorlog. Maar dat zagen ze niet zo op de toneelschool in Arnhem, vandaar de keuze voor de filmacademie.

Film als spiegel van de Ziel

Vanaf 1966 (Het Gangstermeisje, een verfilming van het boek van Remco Campert) heeft Frans Weisz een indrukwekkend oeuvre bij elkaar gefilmd, zowel speelfilms als documentaires en met vele onderwerpen. In de vroege jaren ’70 ontmoet Weisz mensen als Judith Herzberg en Ischa Meijer met wie hij gemeenschappelijke herinneringen kan delen omdat ze ook Joods zijn. In die periode werd er nog niet over de oorlog gesproken, aldus Frans Weisz. Ischa Meijer vraagt hem eind jaren ’70: ‘Waarom ben jij zelf niet zichtbaar in je films?’ Het antwoord ‘Omdat mensen me vanwege m’n 1 meter 58 toch niet kunnen zien’ zei hij niet hardop.

Zijn werkelijke antwoord volgde in 1981 met de speelfilm Charlotte, een zeer persoonlijke film over de joodse kunstenares Charlotte Salomon, die na voltooiing van haar levenswerk op de dag van aankomst in 1943 in Auschwitz werd vermoord. Zij was 26 jaar. Frans Weisz kreeg in de jaren ’70 haar gouaches onder ogen en zag ze meteen als een storyboard voor een film die zij niet heeft kunnen maken. 30 jaar na de speelfilm Charlotte volgt zijn documentaire over haar leven, genaamd Leven? of Theater?

Onlangs verrijkte Frans Weisz zijn oeuvre met de documentaire Het Wolfsuur. Vijf jaar werkte de filmmaker met beeldhouwer Lotta Blokker en haar modellen om het wordingsproces te verfilmen van de groep bronzen beelden Het uur van de Wolf. De camera was er natuurlijk niet dag en nacht bij, daarom kwamen er twee bewakingscamera's in Lotta Blokker’s atelier te hangen, die zij kon aanzetten om te filmen bij twijfel, euforie, wanhoop of inzichten, ook in de nachten dat ze niet kon slapen.
De documentaire Het Wolfsuur is op 8 oktober uitgezonden bij de NTR in ‘Het Uur van de Wolf’ en is terug te zien op npo.nl
Lotta Blokker was op 26 november vorig jaar zelf al Nachtgast.

Bekijk ook de trailer van Leven? of Theater?