Radio actueel

 

De Nachtgast

Edel Maex
Uitzenddatum: Woensdag 17-6-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)EdelMaex300.jpg Edel Maex is psychiater, zenleraar en een van de grondleggers van het werken met Mindfulness Training in de Lage Landen. Hij leidt al meerdere jaren een zengroep in Antwerpen. Daarnaast is hij een succesvol schrijver. Van zijn hand verschenen eerder o.m. Mindfulness, in de maalstroom van je leven en Dit is de plaats, over zen, mindfulness en mededogen.
Zijn meest recente boek is Iedereen weet, zen en religie in tijden van wetenschap. Daarin schrijft hij: "Waar ik van gruwel is een koude wetenschap die de werkelijkheid 'onttovert' en die mensen een gevoel van totale zinloosheid wil aanpraten. Waar ik van gruwel, is een fundamentalistische religie die meent de mensen te kunnen zeggen wat we moeten geloven, wie de wijsheid in pacht heeft en aan wie ze zich moeten onderwerpen. Waar ik van droom, is een middenweg."

Iedereen weet is opgebouwd uit een aantal teisho’s of zentoespraken waarin Edel Maex op zoek gaat naar wat aan de grondslag ligt van zen en religie. "Die gemeenschappelijke kern kent diep van binnen iedereen, maar mogelijk zijn we er ons niet langer van bewust."

Het boek is een pleidooi om met een open hart en een open geest naar religie en spiritualiteit te kijken. Want dan ontdekken we mogelijk wat we altijd al geweten hebben: dat we niet naar boven moeten kijken voor een antwoord. Dat niemand een monopolie heeft. Dat religie iets van ons allen is.

Marlous Lazal spreekt met Edel Maex onder meer over zijn persoonlijke ervaringen op het meditatiekussen, de macht van een leraar en de schoonheid van stilte.