Radio actueel

 

De Nachtgast

Boeddhistisch leraar Varamitra
Uitzenddatum: Woensdag 23-9-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)Varamitra300.jpg Van huis uit is boeddhistisch leraar Varamitra (1953) organisatieconsulent. Sinds 1987 is hij in Amerika en Europa opgeleid in boeddhisme en meditatie.

Naast zijn werk voor het Boeddhistisch Centrum Haaglanden werkt hij als hoofd boeddhistische geestelijke verzorging bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Varamitra was van 2007 tot 2009 voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland. Verder maakt hij deel uit van het interreligieuze platform In Vrijheid Verbonden en is hij elk jaar betrokken bij de Prinsjesdagviering, een interreligieus moment van bezinning bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar.

Dit jaar koos hij voor zijn bijdrage een gedicht van zendichter Ryokan waarmee hij een oproep deed voor een ruimhartige benadering bij de opvang van vluchtelingen in ons land.

“O, dat mijn priestergewaad ruim genoeg was,
om alle lijdende mensen te omsluiten
in deze vergankelijke wereld.”
Varamitra is een groot pleitbezorger van een altruïstisch of geëngageerd boeddhisme en roept boeddhisten op om ‘van hun kussen te komen’ en uit te reiken naar de ander. Hoe hij dat in de toekomst graag vorm zou geven vertelt hij aan Marlous Lazal.