Radio actueel

 

De Nachtgast

Textielkunstenares Claudy Jongstra
Uitzenddatum: Woensdag 18-2-2015 00:00 - 00:35 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)ClaudyJongstra300.jpg De succesvolle beeldend kunstenaar Claudy Jongstra werkt met een klein team op het Friese platteland en maakt grote werken voor musea en modeontwerpers in de wereld. Haar werk is onder andere aangekocht door Giuliano en Vuitton, het Victoria & Albert Museum in Londen, het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum of Modern Art New York (MOMA), The Hammer Museum in Los Angeles, OBA Amsterdam en het Nieuw Fries Museum in Leeuwarden. Jongstra werkt veel samen met (interieur)architecten zoals KAAN en OMA.

Heideschapen300Natuurlijke materialen en grondstoffen, zoals veel wol en zijde zijn de ingrediënten waarmee ze haar kunst maakt én zorg draagt voor de aarde. Met haar werk ontdeed zij vilt van zijn oubollige imago.

Trendwatcher Lidewij Edelkoort schreef op haar modeblog over Jongstra: "Al levend op de boerderij ontwerpt zij de boerderij van de toekomst. Daar gebeurt alles toegewijd."

Jongstra is overtuigd van de 'helende en verzachtende werking’ van haar stoffen. Daarom beschouwt zij gevangenissen, zorginstellingen en onderwijsgebouwen als belangrijke plekken voor haar vaak monumentale werken.

OogstBloemen300Jongstra, gevoelig voor de rijkdom van de aarde, houdt de hele productielijn bijeen. Haar Drentse heideschapen, de planten die ze zelf verbouwt en waaruit ze verfstoffen wint, het blijft allemaal in eigen beheer en in overeenstemming met de natuurlijke tijd die een en ander nodig heeft. Bij opdrachten gaat het haar 'niet om het tellen van de meters, maar om ruimte haar verhaal te vertellen'. Dat verhaal vertelt ze vannacht aan Sarah Marijnissen.LandschapBloemen630


NFMJongstra630
Het kunstwerk van Claudy Jongstra in het Nieuw Fries Museum heeft een afmeting van 21 x 6 meter.

NFMDetail630