Boeddhistische Omroep Stichting

Noodhulp slachtoffers aardbeving Nepal
Het dodental in Nepal als gevolg van de zware aardbevingblijft oplopen. De aardschok had een kracht van 8.1 op de schaal van Richter. In delen van Tibet zijn huizen ingestort, in Nepal en Noord-India is de samenleving ontwricht door de aardschok.Luister naar onze speciale BOScast over de situatie in Nepal.Aan welke boeddhistische hulporganisaties kan je doneren?


De stichting Karuna-Shechen van monnik, schrijver en fotograaf Matthieu Ricard is in Nepal gevestigd, en al hard bezig de noodzakelijke noodhulp te bieden. De kliniek van de stichting is gevestigd in Kathmandu. Met mobiele medische units en kampen heeft Karuna-Shechen professionele hulpverleners ter plaatse die getraind zijn en klaar staan om de slachtoffers van deze ramp hulp te bieden.
Doneer hier via Karuna-Shechen

De Stichting Vajra is al twintig jaar actief in Nepal. Opgericht door de Nederlander Maarten Olthof, verbonden aan het boeddhistisch centrum Zen Amsterdam. Meer dan vijftig naschokken hebben een ravage aangericht in de dorpen in Sindhupalchowk, het gebied waar Stichting Vajra in hoofdzaak haar projecten heeft. 
Doneer hier via de Stichting Vajra

De van oorsprong Nepalese Shanta Baan heeft in 2001 de Stichting Vrienden van de Rajan Memory School opgericht en inmiddels 2 scholen gebouwd waaronder één in haar geboortedorp Likhu. Shanta werd op driejarige leeftijd geadopteerd door een Nederlands echtpaar en ging in 1999 voor het eerst terug naar Nepal, waar ze haar biologische vader weer ontmoette. Vervolgens woonde en werkte ze drie jaar voor een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie in Nepal.
Haar project is te ondersteunen via Onderwijs voor Likhu

Ook de Nederlandse zenleraar Dick Verstegen
heeft samen met zijn partner Ellen sinds 2009 een hulporganisatie: Stichting Waterproject Nepal, waarmee een adequate watervoorziening wordt gerealiseerd voor drie dorpen in de Kaski-regio. Zij werken daarvoor samen met de Nepal Trust, een ervaren NGO in Kathmandu.
Op dit moment maken zij zich sterk voor voor de wederopbouw in het gebied en organiseren in Nederland een aantal activiteiten.

De boeddhistische stichting Tzu Chi is opgericht door de Taiwanese boeddhistische non Cheng Yen, de 'moeder Theresa van Azië'. De organisatie heeft momenteel bijna tien miljoen vrijwilligers en donoren in vijftig landen, en opereert over de hele wereld. De BOS zendt op 21 juni een documentaire uit over de oprichtster van deze NGO in de serie Vrouwen en boeddhisme.
Doneer hier via Tzu Chi

Hulporganisaties hebben gironummer 555 geopend om geld in te zamelen voor noodhulp en wederopbouw. De getroffenen hebben dringend behoefte aan voedsel, veilig drinkwater, onderdak en medische zorg. Gezien de enorme verwoesting verwachten de hulporganisaties ook veel geld nodig te hebben voor wederopbouw. Sinds invoering van IBAN is het nummer NL08 INGB 0000 0005 55
Doneer hier via gironummer 555