Nieuws 

BOS BoeddhaDag op 27 juni uitverkocht

terug

Joan Halifax en Irene Bakker
Irène Bakker (l) en Joan Halifax (r)

Let op: de BOS BoeddhaDag is uitverkocht!


Verslag BOS BOeddhaDag 2014
De BoeddhaDag was helemaal uitverkocht. Lees hier het verslag.

Door Kitty Arends

De BOS BoeddhaDag op 27 juni staat in het teken van compassie en betrokkenheid. Op 27 juni vindt het symposium Compassion and Social Engagement plaats aan de Universiteit van Amsterdam. Joan Halifax en vier andere deskundigen houden lezingen over het thema sociale betrokkenheid en de verschillende aspecten van compassie.


Update op 27 juni: kijk nu naar de presentatie van Joan Halifax


Joan Halifax

Meer over keynote speaker Joan Halifax

Het begon allemaal met een filmpje dat circuleerde in het Facebook-netwerk van Connie Franssen: de TED-talk van Joan Halifax, over compassie en de ware betekenis van empathie.Het praatje werd bijna een miljoen keer bekeken sinds het eind 2010 online kwam te staan. “Moet zij niet eens een keer naar Nederland komen?” wierp een van Connie’s contacten op, nadat zij het filmpje had gedeeld. Ook ‘collega zenboeddhist’ en zenleraar Irène Bakker wilde haar lerares al langer graag een keer naar Nederland halen. Zo ontstond de werkgroep Joan Halifax in Nederland, bestaande uit: Harriet Marseille, Petra Hubbeling en Connie Franssen.

Geëngageerd boeddhisme

De gemene deler binnen de werkgroep is de interesse in geëngageerd boeddhisme, dat wereldwijd en ook in Nederland sterk toeneemt. Zo kunnen studenten Spiritual Care aan de VU zich sinds vorig jaar ook specialiseren in de richting boeddhisme en dit jaar start in september de postdoctorale ambtsopleiding tot boeddhistisch geestelijk verzorger.

Op dit moment kent Nederland zes boeddhistisch geestelijk verzorgers in gevangenissen die sinds 2011 vast in dienst zijn van het ministerie van justitie. Boeddhisme is daarmee niet langer slechts een individuele bezigheid, maar raakt steeds meer verankerd in de maatschappij. Joan Halifax is keynote speaker van het symposium. Zij zal een uur spreken en daarna vragen beantwoorden. Met haar jarenlange ervaring als stervensbegeleider en dankzij haar speciale trainingsprogramma Being with Dying, is zij een autoriteit op het gebied van de rol van compassie in de zorg. Van die kennis en ervaring kunnen geestelijk verzorgers en sociaal geëngageerde boeddhisten in Nederland ook profiteren, vinden de organisatoren. Ook geestelijk verzorgers van andere gezindten zijn van harte uitgenodigd om het symposium bij te wonen.

De sprekers

Naast keynote spreker Joan Halifax, zullen vier andere experts uit verschillende vakgebieden over het onderwerp spreken. Wie zijn zij en wat verstaan ze zelf onder compassie?

Alie RozendalAlie Rozendal: is één van de zes boeddhistisch geestelijk verzorgers werkzaam binnen het gevangeniswezen in Nederland. Zij begon haar carrière als verpleegkundige om zich later specifiek te richten op de psychosociale begeleiding van patiënten. Ook is zij als vrijwilligster werkzaam geweest in een hospice. Zij is een beoefenaar in de zentraditie, zowel bij Zen Spirit (Irène Kaigetsu Bakker) als bij Zen River (Tenkei Coppens Roshi). “Compassie is een actieve beweging naar het lijden van de ander toe. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals aanwezig blijven, metta, luisteren, praktische hulp, meditatie-onderricht en mindfulnesstraining. “

Han de WitHan de Wit: is geestelijk leider van de Tibetaans boeddhistische beweging Shambhala. Hij verwierf als wetenschapper internationale bekendheid met zijn onderzoek naar de psychologische inzichten die in spirituele tradities te vinden zijn. Hij schreef diverse boeken over boeddhisme in de samenleving, waaronder Maatschappelijk Boeddhisme. “De klassieke boeddhistische betekenis van compassie is dat het méér is dan een gevoel: het is daadkracht gericht op het verzachten of wegnemen van lijden. Lief-dadigheid in de letterlijke betekenis van dat woord.”

Irène Kaigetsu Kyojo BakkerIrène Bakker: is zenleraar in de lineage van Joan Halifax Roshi en was van 1998 tot 2004 betrokken bij de Being with Dying-training van Halifax. Deze intensieve 8-daagse training voor mensen in de gezondheidszorg heeft velen geïnspireerd de psychosociale en spirituele zorg voor stervenden te verbeteren. Joan Halifax heeft Irène gevraagd haar training stervensbegeleiding in Europa voort te zetten. "Ik zie compassie als een natuurlijke respons op lijden, vanuit een diep besef van eenheid en verbondenheid. Van daaruit komt onmiddellijk het verlangen op dit lijden te
helpen verlichten of te dragen."

Frank de WaeleFrank De Waele: is zenleraar en leidt de Zen Peacemakers Lage Landen sangha. Hij leidde onder andere een dozijn straatretraites in Parijs en Brussel en kreeg tijdens een straatretraite in april 2011 in New York transmissie van Bernie Glassman Roshi. Daarmee werd hij zijn dharmaopvolger in de Zen Peacemakers Sangha. Als Zen Peacemaker maakt Frank zich sterk voor de kwetsbaarste groepen in de samenleving. Zo startte hij vanuit de pastorale zorg voor stervenden een open groep palliatieve zorg.

Andre van der BraakHet symposium wordt voorgezeten door André van der Braak: zenleraar bij Zen Centrum Amsterdam en hoogleraar boeddhistische filosofie aan de VU: “Voor mij is compassie niet zozeer een innerlijke kwaliteit die we moeten proberen te cultiveren, maar iets dat vanzelf gaat stromen als we ons openstellen en ons laten raken door de tienduizend dingen van ons leven. Het ‘zitten in ontvankelijkheid’ is een heel mooie belichaming van die openheid.”
Inschrijven via de BOS.

De BOS BoeddhaDag is uitverkocht!


Waar en wanneer

Vrijdag 27 juni 2014 van 13:00 tot 17:00
Oudemanhuispoort 4-6, Amsterdam

Prijzen

De BOS BoeddhaDag is uitsluitend voor Vrienden van de BOS. Die betalen € 19,50.
Geen vriend? Voor € 11,- per jaar steun je de BOS.

Het symposium is mede tot stand gekomen dankzij de faculteit Godgeleerdheid van de VU Amsterdam.