Nieuws 

Serie 'vrouwen en boeddhisme' bij de BOS

terug

Waar zijn de vrouwelijke meesters?

Vierdelige serie bij de BOS


Irène Kaigetsu Kyojo Bakker‘Verlichte vrouwen zijn er altijd geweest, er is alleen zo weinig over hen geschreven.’ Dit zegt Irène Kaigetsu Bakker, in de documentaire In de geest van zen- de geboorte van een kleine boeddha, die nu al online te zien is. Dit is het eerste deel van een vierdelige serie over vrouwen en boeddhisme.

De Groningse Irène Bakker behoort zelf tot de tweede generatie ‘leading ladies’ binnen het zenboeddhisme. Dat het boeddhisme vooral door en voor mannen lijkt te zijn ontwikkeld, komt volgens haar door het gebrek aan documentatie. Met de serie Vrouwen en Boeddhisme maakt de BOS de vrouwen zichtbaar die de media ons niet laten zien.

Martine Batchelor
Martine BatchelorIn deel twee van de serie portretteren we de Franse Martine Batchelor. Zij is getrouwd met Engelsman Stephen Batchelor, die ze in 1983 ontmoette in een Koreaans klooster. Tegenwoordig begeleidt zij samen met haar man retraites en publiceerde ze meerdere boeken.

Khandro Rinpoche
KhandroDeel drie gaat over het leven en werk van de lama Khandro Rinpoche. Zij is de bekendste vrouwelijke Tibetaanse lama. Met haar perfecte Engels, strengheid en gevoel voor humor bracht zij het boeddhisme naar het westen. 

In het laatste deel valt de beurt aan Lama Tsultrim die in 1970 een van de eerste Amerikaanse vrouwen was die als Tibetaanse non werd ingewijd.
 
Met de vier portretten besteedt BOS aandacht aan de bijzondere expertise en specifieke verdiensten van deze vrouwen. Het is dan ook heel toepasselijk dat de oprichtster van de BOS, Babeth Van Loo, op 22 maart in Bangkok onderscheiden wordt als ‘Outstanding Woman in Buddhism’.

Vrouwen en boeddhisme
deel 1 - In de geest van zen, over Irène Kaigetsu Kyojo Bakker
Uitgezonden op: Zondag 10 maart 2013

deel 2 - Be Your Own Teacher, over Martine Batchelor
Uitgezonden op: zondag 16 juni 2013

deel 3 - Khandro over Khandro Rinpoche
Uitgezonden op: zondag 30 juni 2013

deel 4 - Feeding your Demons over Lama Tsultrim
Uitgezonden op: zondag 13 oktober 2013