Nieuws 

Het Tibetaans boeddhisme van Victress Hitchcock

terug

Dit artikel komt uit ons programmablad de BOSwijzer. Word vriend van de BOS om de BOSwijzer elke maand in de bus te krijgen. Voor maar 22 euro per jaar. 
Losar, het Tibetaanse nieuwjaar, valt dit jaar op 11 februari. De BOS viert het feestje mee met een Tibetaanse maand, met daarin twee films. Naast Yangsi, een documentaire over een Tibetaanse kleuter die de reïncarnatie van een beroemde boeddhistische leraar blijkt te zijn, presenteren we When The Iron Bird Flies. Een film van Victress Hitchcock over het wonderbaarlijke wel en wee van Tibetaanse traditie sinds de inval van China in 1959.


Victress Hitchcock Victress ontdekte het Tibetaans boeddhisme bij toeval, tijdens een verblijf in India in 1967. “In die tijd was ik een in het zwart gehulde, kettingrokende puber. Ietwat depressief en met een onbestemd spiritueel verlangen. Op een avond hoorde ik ergens in Darjeeling de geluiden van hoorns, trommels en bellen uit de duisternis komen. Iets in die geluiden riep een sterk gevoel van herkenning op. De volgende dag begreep ik dat ze afkomstig waren van de Tibetaanse tempel, verderop.” Ze was meteen helemaal verkocht. Na India ging haar persoonlijke tocht verder in Engeland, waar ze leerling werd van de notoire Trungpa Rinpoche.

Toch begon haar werkelijke beoefening pas toen ze weer thuis was. “Tot dan toe was mijn beoefening iets exotisch geweest, een welkome afwisseling op de manier van leven zoals ik die kende. De kunst was nu om dat boeddhisme te integreren in mijn westerse leven, om het me eigen te maken. Door voluit te leven en me tegelijkertijd niet vast te klampen aan de materiĎle kanten daarvan. Met mijn film hoop ik mensen vooral dat inzicht te geven. Dat we het niet hebben over een intellectueel concept, maar een manier van leven, getransformeerd, maar met alles erop en eraan.”

Victress geeft grif toe dat ze in de jaren 60 misschien net zo goed voor het hindoeēsme had kunnen vallen. Toch ziet ze iets specifieks in het Tibetaans boeddhisme, dat voor ons erg interessant kan zijn. In plaats van emoties als storend te willen onderdrukken, worden ze in de Tibetaanse tradities eerder omarmd. “Alle verschillende soorten ervaringen neem je mee in je beoefening. Juist dat maakt het Tibetaans boeddhisme zo aantrekkelijk; voor mij persoonlijk, maar ik denk ook voor de westerse mens in het algemeen. Zeker als ik zie hoe gefixeerd we hier zijn op onze meningen, ons wereldbeeld en religies. En hoe dat niet bijdraagt aan een harmonieuze samenleving.”

tekst en interview: Kitty Arends


WHEN THE IRON BIRD FLIES, zondag 24 feb 14.00 uur, NED 2

Bekijk de trailer: