Nieuws 

Proefpersonen gezocht voor onderzoek 'Meditatie of Medicatie'

terug

Onlangs was ze nog te gast in OBA Live: hoogleraar Orthopedagogiek Susan Bögels  zoekt proefpersonen voor haar wetenschappelijk onderzoek ADHD: Meditatie of Medicatie? Het gaat om de vergelijking van de effectiviteit van middelen als Ritalin tegen die van mindfulness. Men zoekt ouders van kinderen met ADHD die samen met hun kroost willen deelnemen aan een wetenschappelijk experiment dat, kort door de bocht, 'pillen of chillen' heet.  Voor dit onderzoek is men op zoek naar kinderen en jongeren van 9 t/m 18 jaar met ADHD die behandeling zoeken en in het afgelopen jaar geen methylfenidaat (Ritalin) hebben gekregen.

Doel van het onderzoekPillen of chillen

ADHD wordt gekenmerkt door problemen met concentratie, verhoogde afleidbaarheid, onrust, vergeetachtigheid, slordigheid, drukte in het hoofd, hyperactiviteit of impulsiviteit. Van medicatie weten we dat het de symptomen van ADHD effectief bestrijdt. Medicatie is dan ook de meest voorgeschreven behandeling bij ADHD. Er is tegenwoordig ook een andere innovatieve behandeling beschikbaar, namelijk MYmind, een op mindfulness gebaseerde aandachtstraining voor kinderen en jongeren met ADHD, en hun ouders. Beide behandelingen, dus zowel medicatie als MYmind, worden in dit onderzoek vergeleken.

Susan Bögels in OBA Live over het onderzoek

SusanBogels300Bögels vertelde over het onderzoek in OBA Live van 7 oktober. De resultaten van eerder onderzoek stemmen hoopvol.


Meedoen?

Nieuwsgierig geworden naar dit onderzoek? Mail of bel met één van de onderzoekers via de website van het project: adhd-meditatieofmedicatie.nl