Boeddhistische Omroep Stichting

Recepten van Zen River

 

Agnes Sommer dook voor onze uitzending Hemelsbreed van zaterdag 31 maart 2010 in de kloosterkeuken van Zen River. Tamara Gabrysch, de tenzo van zenklooster Zen River was zo vriendelijk om permissie te geven een paar recepten van culinaire hoogstandjes te delen.

Salade van peer, rucola en tuinkers
(voor 4 – 6 personen)

4 grote, stevige conference peren
75 gr verse rucola
plukjes tuinkers
1 eetlepel citroenrasp
1 eetlepel citroensap
snufje zeezout

Rasp de citroenschil en pers de citroen.
Meng zout, citroenschil en citroensap in een slakom
Was de peren, snijd ze in kwarten en verwijder de pitten
Snijd de kwarten diagonaal in plakjes van 1 cm. Hussel de stukjes door het zoute citroensap.
Voor het serveren de rucola er doorheen scheppen en bestrooien met plukjes tuinkers.

Aardbeienslasaus
(voor ongeveer 120 ml)

2 eetlepels aardbeienjam
1 eetlepel balsamico azijn
1 eetlepel rode wijnazijn
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels olijfolie
1/8 eetlepel chilipoeder, of naar smaak
1/8 eetlepel gerooktepaprikapoeder
1 eetlepel gedroogde of verse rozemarijn
zout & peper naar smaak

Doe alle ingrediënten in mengbeker en zet er een staafmixer op tot het glad is. Als je geen staafmixer hebt, klop dan eerst de jam en azijn tot het glad is en doe er dan de olie en andere ingrediënten bij.

Cashewnotencreme met rozemarijn en frambozenazijn
(voor ongeveer 250 ml)

Doe in een hoge plastic beker of in een blender:

100 gr geroosterde gezouten cashewnoten
150 ml water
50 ml olijfolie
1 eetlepel frambozenazijn (of, als dat niet voorradig is, citroensap)
1 eetlepel gedroogde rozemarijn (naar keuze)
een beetje nootmuskaat
zout & peper naar smaak

Gebruik de staafmixer of de blender tot het geheel glad en romig is (2 – 3 min)

Geroosterde groenten uit de oven
Voor 4 – 6 personen

1 middelgrote aubergine
1 middelgrote courgette
1 middelgrote rode ui
300 g winterwortelen
300 g broccoli
400 – 500 g pompoen
1 middelgrote zoete aardappel
100 g champignons
1 rode paprika
250 g stevige tofu die 48 u bevroren is geweest, en weer ontdooid (Dit zorgt voor een gaatjesstructuur die meer smaak absorbeert.)
4 – 6 eetlepels olijfolie
4 – 6 eetlepels sojasaus
4 teentjes knoflook, gesnipperd
2 – 3 eetlepels gedroogde basilicum

Verwarm de over voor op 210 graden C
Snijd de aubergine in ronde schijven van 1 cm dikte en strooi er zout over
Schil de wortel en snijd hem in schijfjes van 1/4 cm
Snijd de paprika in driehoekjes van 2 cm
Schil de pompoen en snijd hem in blokjes van 2 cm
Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes van 1.5 cm
Schil de rode ui, snijd hem in de  lengte in maanvormige schijfjes en haal die uit elkaar
Snijd de struik van de broccoli in kleine roosjes. Schil het breedste deel van de stam zodat het houtige verwijderd is. Snijd in dunne rondjes.
Pers het overtollige water uit de tofu en snijd deze in pastillevormige stukjes van 2 cm
Schil en snipper de knoflook

Spoel het zout van de aubergine en dep de schijven droog

Neem een grote schaal en doe er de olijfolie, knoflook, kruiden en sojasaus in. Hussel de gesneden groenten en soort voor soort doorheen en leg ze daarna lijn voor lijn op een bakplaat die is bedekt met geolied bakpapier.

Hussel de tofu door een eetlepel sojasaus met een eetlepel olijfolie en strooi de stukjes over de groenten

Schuif het bakblik laag in de oven en laat het daar ongeveer 30 minuten, tot de groenten aan de onderkant mooi goudgebakken zijn.  Een houten prikker moet gemakkelijk door de zoete aardappel en de pompoen glijden.

Breng intussen een liter water met een beetje zout in een pan aan de kook. Doe er de broccolistukjes in, deksel er op en breng het water op hoog vuur weer aan de kook. Haal de broccoli zodra het water kookt er uit met een schuimspaan of giet alles door een zeef. De broccoli moet precies al dente zijn en een mooie groene kleur houden.

Wanneer de ovengroenten klaar zijn, vallen ze snel uit elkaar. Til ze voorzichtig met een spatel uit het bakblik en leg ze op een grote schaal, afwisselend met de broccoliroosjes.

Serveer met bruine rijst, cashewnotencrème en een salade van peer en rucola met een aardbeiensaus.

Tip: Dit recept kan met alle soorten groenten bereid worden.

© Zen River, Tamara Myoho Gabrysch, 2012