Boeddhistische Omroep Stichting

Het geloven voorbij

 

BOS RADIOSERIE: HET GELOVEN VOORBIJ
Christelijke boeddhisten aan het woord

De meeste westerse boeddhisten hebben hun wortels in het christendom. Met name in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw keerden veel gelovigen zich van de kerk af om in het oosten te zoeken naar nieuwe wegen en inzichten. Sommigen maakten de overstap naar het boeddhisme. Anderen bleven geworteld in het christendom en integreerden de nieuw gevonden inzichten met hun eigen religieuze achtergrond.

Prominente christelijke boeddhisten vertellen over de vragen die ze destijds hadden. Vragen waar de kerk geen antwoord op kon geven. Wat ontbrak er in de eigen traditie en wat deed ze op zoek gaan? Vonden ze wat ze zochten? Wat zijn de belangrijkste inzichten die zij ontlenen aan hun zoektocht? Hoe hebben zij de tegenstellingen tussen beide tradities – die soms zo radicaal van elkaar lijken te verschillen – met elkaar in evenwicht kunnen brengen? En waar blijken die verschillen onoverbrugbaar te zijn?

In de serie Het geloven voorbij worden kernbegrippen uit de christelijke en boeddhistische traditie tegenover elkaar gezet. De volgende thema’s vormen de gespreksonderwerpen: ‘Lijden of verlossing’, ‘God of non-theïsme’, ‘Genade of eigen verantwoordelijkheid’, ‘Hoop of inzicht’, ‘Liefde of compassie’, ‘Meditatie of contemplatie’, ‘Eenheid of dualiteit’ en ‘Verlichting, omvorming en bevrijding’.

Ton LathouwersAflevering 1: Ton Lathouwers - 7 april
Als kind kreeg Lathouwers een katholieke opvoeding bij de jezuïeten. Zij dreigden met hel en verdoemenis. ‘Een God die sommige mensen afwees’ was voor hem zo’n onverdraaglijke gedachte, dat hij op zoek ging. Via Dostojevski kwam hij bij het boeddhisme terecht, waar ‘niemand eruit kan vallen’.

Ilse BulhofAflevering 2. Ilse Bulhof - 14 april
Emeritus hoogleraar wijsbegeerte Ilse Bulhof praat met Jeanette Werkhoven over god en non-theïsme. Afkomstig uit een atheïstisch nest trad Bulhof op haar vijftigste uit eigen beweging toe tot de katholieke kerk. Toch vond ze daar niet wat ze zocht.

Diana VernooijAflevering 3. Diana Vernooij - 21 april
Filosoof, manager en voorgangster Diana Vernooij praat met Jeanette Werkhoven over hoe het boeddhisme haar juist dichter bij haar katholieke wortels heeft gebracht.

Jotika HermsenAflevering 4. Jotika Hermsen - 28 april
Voormalig katholiek non, tegenwoordig boeddhistisch non en vipassana-leraar Jotika Hermsen praat over liefde en compassie.


Jef BoeckmansAflevering 5. Jef Boeckmans - 5 mei
Jef Boeckmans was meer dan 40 jaar monnik in de Trappistenabdij van Zundert. Een gesprek over meditatie en contemplatie.


Jeroen WitkamAflevering 6. Jeroen Witkam 12 mei
Jeanette Werkhoven met monnik en zenleraar Jeroen Witkam van Zendo De Drie Juwelen over verlichting.