Dalai lama in Nederland
De dalai lama (geboren als Tenzin Gyatso in 1935, Qinghai) kreeg politieke macht toen hij 16 was en de Chinese troepen in 1951 Lhasa binnenvielen. In 1959 vluchtte hij naar India waar hij de Tibetaanse regering-in-ballingschap oprichtte in Dharamsala. Sinds 1951 reist hij de wereld over om politieke leiders te ontmoeten en om onderricht te geven. Hij geldt als een van de belangrijkste internationale vertegenwoordigers van het boeddhisme. In 2011 is hij terug getreden als politiek leider, maar hij heeft geen afstand gedaan van zijn spiritueel leiderschap.De naam dalai lama verwijst niet naar één persoon, maar naar een lijn van religieuze leiders van de Gelug-school, één van de vier hoofdstromingen in het Tibetaans boeddhisme. De huidige dalai lama is de 14e incarnatie. De lijn gaat terug tot de veertiende eeuw. Vanaf de zeventiende eeuw tot 1959, toen China Tibet bezette, hadden de dalai lama’s de politieke leiding in Tibet.

‘Lama’ is een algemene naam die verwijst naar Tibetaans-boeddhistische leraren. Vaak wordt dalai lama vertaald met ‘Oceaan van Wijsheid’. De huidige dalai lama wordt meestal ‘Zijne Heiligheid’ genoemd door westerlingen, maar dit verwijst niet naar een Tibetaanse titel. Tibetanen noemen hem Gyalwa Rinpoche: ‘Kostbare Overwinnaar’, of Yishin Norbu, wat zoveel betekent als ‘Wensvervullend Juweel’.
 

 

dalai lama in Ahoy

Het kan bijna niemand zijn ontgaan: de dalai lama,
de 78-jarige geestelijk leider van de Tibetanen en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede was in Nederland op uitnodiging van de stichting Bezoek Dalai Lama. Op 11 mei gaf hij twee uitverkochte lezingen in de Ahoy in Rotterdam, en de BOS en Bodhitv waren erbij. Zondag 11 mei gaf hij een boeddhistische les, gevolgd door een publieke lezing in de Ahoy in Rotterdam. Kijk, luister en lees hier alles na! 

De dalai lama in Nederland

tv, uitgezonden op 18 mei
De documentaire De Dalai Lama in Nederland  door Babeth M. VanLoo toont de hoogtepunten uit de publieke lezing 'Welzijn, Wijsheid en Compassie', die de dalai lama in een uitverkocht Ahoy hield op 11 mei, en een interview met de spiritueel leider door Bettine Vriesekoop.
Complete registratie van de live stream vanuit de Ahoy, op 11 mei

De middaglezing van de dalai lama was live te volgen op www.verrijkjekarma.nl, en is daar compleet na te bekijken. De BOS presenteert de registratie in samenwerking met Spirit24, The Optimist en de stichting Bezoek Dalai Lama.

Kijk naar de registratie van de dalai lama in ahoy


Radioverslag door Marlous Lazal

uitgezonden op 14 mei in Hemelsbreeddalai lamaMarlous Lazal doet uitgebreid verslag van het bezoek van de Dalai Lama.

Met onder meer de twee lezingen die de Dalai Lama gaf in de in de Ahoy, en het symposium Education of the heart. Daar vond een presentatie van het onderwijsprogramma Project Mindlab plaats dat door Peter Leslie verzorgd wordt op het Orion Lyceum in Breda.

Live blog op Bodhitv

10:00 His Holiness is in the house! Zo begon het live blog door onze redacteuren Loes Liemburg en Kitty Arends. Drie uur lang tiepten, Twitterden en Facebookten ze zich in de rondte. Lees alles hier nog eens na.

bodhitv live blog


Red de boeddhistische zendtijd, steun de BOS

Meer, sneller en beter voeren de boventoon op radio en televisie. Dat is prima, zolang er ook ruimte is voor programma’s waarin het gaat om geduld, wijsheid en compassie. Programma’s met een boeddhistisch hart. Om dergelijke programma’s te blijven maken, hebben wij jouw steun nodig. En dat kan al vanaf 11 euro per jaar.
Lees hoe dat gaat op verrijkjekarma.nl

Verrijk je karma


Nog meer dalai lama

 

De BOS en andere publieke omroepen hebben de afgelopen jaren veel programma's rond en over de dalai lama gemaakt. Bekijk hier een selectie.


Hoe haal je de dalai lama naar Nederland?Reinier Tilanus is voorzitter van het comité dat de komst van de Dalai Lama naar Nederland organiseert. Zal de premier de Dalai Lama ditmaal wél zal ontvangen? Hoe vind je eigenlijk een geschikt hotel voor zo'n hooggeëerde gast, en moest er stevig worden onderhandeld om hem hierheen te krijgen? Een interview uit ons programma OBA Live van 14 januari.


Sunrise, Sunset


Hoe ziet een dag uit het leven van de dalai lama eruit? We volgen de spiritueel leider op de voet: van tandenpoetsen tot mediteren, van zijn workout op de hometrainer tot het houden van persconferenties. 

Dalai Lama: Het eenzijn van de mensheidAls spiritueel leider van Tibet spreekt de dalai lama zich steeds ferventer uit over het belang van boeddhistische waarden in het onderwijs. Hij onderstreept daarbij publiekelijk dat deze waarden niet als religie gezien moeten worden. Volgens de Tibetaanse leider is een ethische omwenteling nodig, waarvan de impact groter is als deze seculier van aard is.


En toen was er beeldDe secularisering in Nederland zet hard door. Tegelijk neemt de belangstelling voor levensbeschouwing juist toe. Zo ook het boeddhisme. Veel mensen voelen zich aangetrokken tot yoga, of meditatie en de dalai lama is een alom gerespecteerd man. Als de geestelijk leider in 2009 naar Nederland komt, heeft de BOS als enige omroep toestemming gekregen zijn lezing live te streamen en een dag later op tv uit te zenden. In deze aflevering praat oud-politica Erica Terpstra over haar ontmoeting met de Dalai Lama en Ramon Roelofs, alias Charly Lownoise, over zijn bekering tot het boeddhisme.


Nova college tour, 3 juni 2009 - dalai lama

De dalai lama is te gast bij de Nova college tour. Studenten uit het hele land, ook van Chinese afkomst, interviewen de spiritueel leider van Tibet, samen met Twan Huys.


Spraakmakende Zaken 1 juni 2009 - interview met dalai lama
Een exclusief interview met de dalai Lama dat eind mei 2009 is opgenomen in zijn residentie in Dharamsala, in Noord-India, waar de Dalai Lama vijftig jaar geleden met zijn gevolg naar toe vluchtte.Premier Nehroe van India bij de Dalai Lama Polygoon Wereldnieuws, 01-01-1959