Crisis? Welke crisis?

 

 

Anne KleisenDeze maand op televisie bij de BOS: de documentaire Leve de Crisis! Regisseur Anne Kleisen vertelt waarom ze in dit programma laat zien hoe je constructief om kan gaan met de economische crisis.

Hoezo leve de crisis?

Ik wil graag een tegengeluid geven en de positieve kant van de crisis belichten. Het gaat niet goed met de economie. Het is natuurlijk vreselijk als je je baan verliest, of misschien wel je huis. Maar we zitten er met zijn allen in, en we komen er heus wel met zijn allen uit. Hoe je er tegenover staat is volgens mij allesbepalend. Misschien kan ik hiermee in het klein bijdragen aan een mentaliteitsverandering.


Roland Wiechert en Kees KlompWie komen er in de film aan het woord?
Kees Klomp, een rasoptimist. Hij kan heel aanstekelijk vertellen over hoe je in je bedrijf kan uitgaan van medemenselijkheid en de verbondenheid van alles en iedereen. Wanneer hij het vertelt klinkt het zo logisch dat je denkt: waarom zou ik het anders willen?
Verder is er Joyce van Overbeek. Veel mensen houden het alleen bij woorden, maar zij is iemand die er echt naar handelt. Ze heeft de woonwinkel Fair+Fair geopend met meubels en andere spullen die gemaakt zijn in ontwikkelingslanden. Een groot deel van de winst gaat terug naar de mensen die de spullen gemaakt hebben. Ook vertelt Jessica Mahn, partner bij accountancy en adviesbureau KPMG, over haar ideeën voor de zakenwereld. Zij probeert om juist in die wereld, waar de economische crisis mede is ontstaan, iets te veranderen. Ze keert zich niet af van dat systeem, maar duikt er juist in. Met de vraag: wat kan ik hier verbeteren?

Zit er een boeddhistisch element in een relativerende kijk op het doemdenken?

Alles is vergankelijk, alles gaat voorbij. Je kunt je blind staren op een zwart gat omdat je je baan kwijt bent, maar het leven gaat door. Wat ook belangrijk is, is dat alles en iedereen met elkaar verbonden is. Dat is een wet van de natuur, en dat is hoopgevend. Op dit moment is er een neerwaartse spiraal. Heel veel mensen kunnen er niks aan doen dat we in een economische crisis zitten, maar ze zijn er wel de dupe van. Maar als er meer mensen wakker worden komt er meer bewustzijn, en kan iedereen op díe golf meeliften.
 
Hoe kunnen we zelf iets doen aan de crisis?

Door je houding ten opzichte van de crisis kun je er optimistischer uit komen. Ik denk dat iedereen gelukkig wordt van zich verbonden voelen. Als je het nieuws leest, kun je soms het gevoel krijgen: ‘wat voor monsterlijke types bevolken deze wereld, die alleen maar graaien en aan zelfverrijking denken?’ Maar tegelijkertijd zijn er ook heel veel mensen bezig om op een gezonde basis te ondernemen, en dat helpt ons allemaal.

Uitzending Leve de Crisis!
zondag 15 april, 14.00 uur, Ned 2.
Herhaling: 21 april, 09.30 uur