Column van Lam Ngo, 21 januari 2012

Terug naar de uitzending
 

 

Lam NgoIndrinken

De gezellige decembermaand is net achter de rug. Ik weet dat veel mensen dit jammer vinden, maar ik ken ook genoeg mensen die zich zorgen maken over de problemen rond deze feestmaand. Ik bedoel hiermee niet de economische crisis, maar over het aantal vuurwerkslachtoffers en vooral het alcoholmisbruik onder jongeren.

Als ouder van schoolgaande kinderen ben ik een aantal jaren geleden erg geschrokken, toen ik te horen kreeg dat veel scholieren eerst thuis of bij vrienden gaan indrinken, voordat zij naar een schoolfeest gaan. Ik schrok nog meer toen bleek dat sommige ouders een kratje bier voor hun kroost hadden gekocht, en daarbij doodleuk als reden gaven dat hun kinderen anders op straat zouden drinken. Op deze manier kunnen sommige kinderen dus ongehinderd aan hun latere drankcarrière werken.

Ik ben absoluut niet conservatief als het gaat om drank en ik weet natuurlijk ook dat de jonge jaren vaak de leukste jaren van het leven zijn, waarin jongeren volop de gelegenheid en ruimte moeten krijgen om te experimenteren en vooral om hun talenten en creativiteit te ontwikkelen. Drinken kan leuk zijn, maar dan wel met mate. Helaas hebben sommige kinderen onvoldoende weerbaarheid tegen groepsdruk, zodat ze vaak meer drinken dan ze van plan waren. Het gevolg is dat ze dingen doen die ze eigenlijk niet van plan waren.

Ik ben zeker niet trots op het feit dat Nederlandse jongeren onder de achttien jaar niet alleen de grootste drinkers van Europa zijn, maar zelfs de wereldtop behoren.

Ik wil eindigen met een oud verhaal uit een Vietnamees schoolboek dat mij altijd is bij gebleven. Het gaat over een man die een keuze moest maken: zijn eigen huis in brand steken, zijn moeder doden of… alcohol drinken. Alcohol drinken lag voor de hand, want wie wil er nou zijn eigen huis in brand steken of zijn moeder doden? Zo gezegd zo gedaan, maar op een gegeven moment was hij zo dronken dat hij zijn huis in brand stak en zijn moeder doodde. Een oud verhaal als dit zou niet compleet zijn, als ik niet zou afsluiten met de moraal, en die luidt als volgt: ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’. Een herkenbare eigentijdse versie van dit verhaal zou niet misstaan in Nederlandse schoolboeken.