Word vriend van de BOS


Televisie
 
 Uitzending: Zo 12-4-2015
Tijd: 12:55
Zender: NPO 2

Al het lijden is volgens de Boeddha terug te voeren op drie negatieve emoties: woede, hebzucht en onwetendheid. Boeddha noemde deze emoties de drie vergiften. Maar hoe komen ze tot uiting in de moderne samenleving? Drie filmmakers geven elk hun visie op een van de vergiften. Als aanloop naar de drie films spreekt Regisseur Alexander Oey spreekt met verschillende boeddhisten en andere deskundigen over de drie vergiften.


Herhaling: Vr 17-4-2015 14:20 NPO 2

Lees verder


Televisie
 
 Uitzending: Zo 5-4-2015
Tijd: 13:00-14:00
Zender: NPO 2

Nicholas Vreeland is de 'Prins Siddharta' van de 20e eeuw. Als kleinzoon van ex-Vogue hoofdredacteur Diane Vreeland leefde hij in weelde net als de historische Boeddha. Toch gaf de diplomatenzoon, dandy en getalenteerd fotograaf zijn bevoorrechte leven op, om zich te wijden aan een celibatair monnikenbestaan.

Herhaling: Vr 10-4-2015 14:20-15:20 NPO 2

Lees verder


Podcast special
 
In Thailand is het slecht gesteld met de persvrijheid. Peter Meijwes reisde naar het Thaise eiland Phuket en was een week lang te gast bij de internetkrant Phuketwan. Maar niet alleen journalisten hebben het moeilijk. Ook de boeddhistische leraar Sulak Sivaraksa heeft het aan de stok gekregen met het bewind. Luister in onze nieuwe podcastspecial over de problemen die ze ondervinden. En maak en passant de arrestatie van een mensensmokkelaar mee.Onze verslaggevers kunnen niet stil zitten! Volg de BOS op Soundcloud of abonneer je op de BOScast, en luister naar reportages die niet op de radio komen.Cybermonnik
 
Maurice Knegtel

Juist het besef van het leven in het Nu - en dat er buiten het huidige moment eigenlijk niets is - maakt me depressief. Hoe kan ik dit anders zien?

Dat is de vraag die volgens onze lezers beantwoord moest worden door cybermonnik Maurice Knegtel. Lees het volledige antwoord hier.

 
Bodhitv
 

 


Seksueel misbruik door boeddhistische leraren

Seksueel misbruik binnen sangha's werd tot een paar jaar geleden in de doofpot gestopt, als gevolg van geveinsde onwetendheid. Opmerkelijk, omdat onwetendheid een van de drie vergiften is die volgens de Boeddha de oorzaak zijn van al het lijden. Loes duikt in een aantal zaken en interviewt Frank Uyttebroeck.


Radio gemist
 
 Uitzending: Woensdag 1-4-2015

Beeldend kunstenaar, schrijver en documentairemaker Hella de Jonge maakte Verlies niet de moed. Een film over haar zoektocht naar de pijn en het grote verdriet in haar joodse familiegeschiedenis.
Lees verder

 Uitzending: Dinsdag 31-3-2015

Wat voor leiderschap is nodig om de talenten van jongeren anno 2015 optimaal te ontwikkelen? Filosoof Henk Oosterling probeert jongeren een echt vak te leren. Frits Spangenberg vertelt over de omgang met jonge, veeleisende werknemers.
Lees verder


Radio verwacht
 
 Uitzending: Dinsdag 7-4-2015
Tijd: 19:00
Zender: NPO radio 5

Schrijver René ten Bos is met 'Water' genomineerd voor de Socrates Beker voor het filosofieboek uit 2014. In het boek staat onze relatie met water centraal. Zo worden onze zeeën en oceanen er bepaald niet gezonder op en ook op het land zijn er tal van problemen met water.
Lees verder

 Uitzending: Woensdag 8-4-2015
Tijd: 00:00
Zender: NPO radio 5

Godsdienstfilosoof Annewieke Vroom  is verbonden aan de VU in Amsterdam en doceert dialoog en conflictbeheersing. Ze promoveerde eind vorig jaar op de dialoog tussen zen en christendom onder de titel 'God of leegte'?
Lees verder


 
Nieuwsbrief
 

Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbriefNieuws
Stagiair gezocht
De BOS zoekt per 30 maart 2015 voor 3 maanden fulltime een productie/redactie stagiair met belangstelling voor zin- en betekenisgeving.

Boeddhistisch fotograferen. Bestaat er zoiets? Annemarie schreef een column en Anouk interviewde oorlogsfotograaf Teun Voeten.In de BOS-docu Boeddhisme en de toekomst zien we verschillende innovaties voorbij komen die helpen op het 'spirituele pad'. Nieuwsgierig? Lees ook de volgende artikelen over dit onderwerp